امروز پنج شنبه  ۲۰ دی ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۹/۰۵- ۰۹:۴۹ - مشاهده: ۹۰

سخنرانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در تایلند در مراسم بزرگداشت شیخ احمد قمی

در آستانه 70امین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و تایلند در آیوتایا آذر 1403

ما همه امروز دراین مکان شریف و آرامگاه شیخ احمد قمی‌گرد هم آمده ایم تا با تکریم و احترام این عالم ربانی و تاجری که با مهاجرت خود به سرزمین سیام در چهارصد و بیست سال پیش، آغاز گر روابط فرهنگی، مردمی و مذهبی دو تمدن کهنسال ایران و تایلند بود، مقام شامخ او را ارج بنهیم و نکوداشت شخصیت او را برگزار کنیم.
مهاجرت این مرد بزرگ به تایلند نقطه عطف تاریخ مشترک و روابط کهن دو ملت بزرگ آسیایی است. سرگذشت یک روحانی و تاجر ایرانی که در عصر خود برجسته ترین مقام های سیاسی و مذهبی را در تایلنند کسب کرد، می‌باید برای ایرانیان و مردم تایلند و سراسر آسیای جنوب شرقی بسیار جذاب وخیره کننده باشد تا بواسطه آن، تأثیر فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی در فرهنگ ملیت باستانی تایلند و مخصوصا پادشاهی آیوتایا مشخص شود که چگونه است که پس از گذشت قرن‌ها و در سالیان متمادی، هنوز خدمت و حضور او در سرزمین تایلند پاسداری و ارج گذاری می‌شود.
تایلند دارای میراثی غنی از فرهنگ همزیستی تؤام با آزادی همه نژادها و ملیت ها و پیروان مذاهب گوناگون دارد و بدین واسطه در حکومت داری همواره با روی باز از نظرات دیگر ملت ها و فرهنگ ها سود جسته است تا از پیشرفت های دنیای بیرون خود سود ببرد و به تغییرات پیرامون خود بی اعتنا نباشد.
شیخ احمد قمی 420 سال پیش در چنین محیطی آزاد، تمام هوشمندی و ذکاوت خود را بکار گرفت که به عنوان مشاور مخصوص پادشاه در عین حال به عنوان فردی مسلمان، با کمال صداقت و پشتکار به مقام مشاور مخصوص پادشاه سیام برسد وآنچنان مورد اعتماد پادشاه قرار گرفت که تبدیل به دومین مقام حکومتی پس ازپادشاه گردید.
پس از آن وی رهبر جامعه مسلمانان تایلند شد و با زحمات بی شائبه خود، بسیاری از مردم تایلند به دین مبین اسلام گرویدند. این مرد بزرگ در یاد ملت تایلند خاطره و تصویر خوبی از ایرانیان به یادگار گذاشته است و بخاطر کسوت روحانی شیعه که داشته، توانسته است در ذهن و یاد مردم تایلند دوستی، وفاداری و صداقت یک مسلمان واقعی را تبدیل به میراث مشترک فرهنگی دو کشور ایران و تایلند نماید که ما امروز در میان نسل ششم نوادگان بودایی و مسلمان این مرد بزرگ، بر سر مزارش گرد هم آمده ایم که به وجود او به عنوان یک ایرانی فرهیخته مهاجر به سرزمین سیام، افتخار کنیم.
سرگذشت جالب و شنیدنی شیخ احمد قمی و دودمانش در تایلند، بی شک نماد ارزش های فرهنگی مشترک ایران و تایلند است که بر اساس تمدن کهن این دو سرزمین بهم پیوند خورده است. بنظر می رسد دلیل اصلی و اصیلی که مشترکات فرهنگی و اخلاقی ایرانیان هرگز برای سرزمین و مردم تایلند بیگانه نیست، حضور پر صلابت و تأثیر گذارشیخ احمد قمی در این سرزمین بوده است که مردم تایلند او را با آغوش باز پذیرا شده اند و هر سال در کنار مقبره وی، مقام و شرافت و شأن او را ارج گذاری می‌کنند و برای وی بزرگداشت برگزار می‌شود.
اینجانب ضمن تقدیر و تشکراز برگزار کنندگان این مراسم با شکوه و فراهم شدن افتخار حضور برای من و همکاران سفارت و رایزنی فرهنگی در این مکان شریف، به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در تایلند در انتها باید گویم که ما هم در نکوداشت و بزرگداشت مقام شامخ شیخ احمد قمی‌با شما شریکیم و به وجود او به عنوان پیوند دهنده دو ملت بزرگ ایران و تایلند افتخار می‌کنیم.
البته در آستانه هفتادمین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و تایلند که سال آینده میلادی، نباید برای نکوداشت مقام شامخ شیخ احمد قمی فقط به مراسم امروز در کنار مقبره وی بسنده شود، بلکه ضروری است یاد و خاطره شیخ احمد در طول سال آتی و بمناسبت هفتادمین سالگرد روابط دو کشور در فهرست برنامه‌های دو کشور قرار گیرد و مراسم و یا سمینار مشترکی برای نکو داشت و تجلیل از شیخ برگزار شود.
با توجه به اینکه در سال های گذشته سمیناری به همت رایزنی فرهنگی در تایلند برگزار شده، پیشنهاد می‌شود این بار به مناسبت هفتادمین سالگرد روابط سیاسی دو کشور به همت رایزنی فرهنگی و مشارکت سفارت تایلند در تهران، همایشی در قم و یا تهران با حضور نوادگان شیخ و فرهیختگان ایرانی و تایلندی برگزار شود. در انتها یادآوری این سخن نغز شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی پایان خوش این کلام است که:
سعد یا مرد نکونام نمیرد هرگز
مرده آن است که نامش به نکویی نبرند
والسلام علکیم و رحمه اله و برکاته

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما